Ganglion: Benjolan Seperti Guli Pada Pergelangan Tangan

Hujung tahun lepas, ibu dihubungi oleh seorang kenalan yang mencari ikhtiar untuk masalah kesihatannya. Menurutnya, beliau ada masalah ganglion pada pergelangan tangan yang menyebabkan sering rasa kebas dan tak selesa. Bila dah macam tu keadaannya, nak buat kerja pun susah. Nak angkat-angkat barang berat pun tak boleh.

Ikhtiar ganglion dengan Vivix

Sumber gambar: Google

Benjolan Seperti Guli Pada Pergelangan Tangan

Benjolan seperti guli ini mungkin adalah Ganglion. Ia adalah ketumbuhan tisu yang paling kerap terjadi pada sendi ini. 70 peratus daripada ganglion terjadi pada bahagian belakang (dorsum) pergelangan tangan iaitu ia muncul dari sendi scapholunate manakala bakinya pada bahagian permukaan depan (volar) dari sendi radiocarpal dan scaphotrapezial. Adakalanya ia terlalu kecil sehinggakan cuma boleh dilihat apabila pesakit membengkokkan pergelangan tangan.

Kandungan benjolan ini adalah campuran cecair sendi iaitu glucosamine, albumin, globulin dan Hyaluronic acid.

Simptom Pesakit

Kesan tekanan atau pressure effect akan mengakibatkan sebahagian pesakit akan mengadu ketidakselesaan akibat kehadiran ganglion ini apabila mereka hendak melakukan aktiviti menggunakan tangan. Kadangkala ganglion ini boleh menekan saraf yang berhampiran menyebabkan rasa kebas. Walaubagaimanapun, ia adalah tidak membahaya dan tiada risiko untuk berubah menjadi kanser.

Kenapa Ia Terjadi?

Ganglion terbentuk akibat kelemahan pada lapisan tisu yang melapisi sendi sehingga cecair synovial menolaknya keluar dan membentuk benjolan ini. Ia boleh terjadi pada mana-mana sendi namun lebih kerap terjadi pada pergelangan tangan. Terdapat 2 teori iaitu Teori Trauma dan Teori Keradangan (inflammation) yang cuba menjelaskan kenapa kelemahan tisu ini berlaku namun jawapan sebenarnya masih kekal misteri. (sumber)

Ikhtiar Dengan Vivix Shaklee

Kenalan ibu ini tertarik dengan artikel tentang perkongsian pelanggan ibu yang hilang kebas-kebas setelah mencuba Vivix Shaklee. Jadi beliau menghubungi ibu kerana mahu mencuba Vivix sebagai ikhtiar.

Vivix™ Shaklee

Secara ringkasnya, Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Ia bertindak sehingga ke peringkat sel dan DNA. Ia membantu masalah saraf dan salur darah yang mungkin berkait rapat dengan masalah kebas-kebas.

Untuk info lanjut, boleh klik artikel Vivix™ ~ Untuk Kesihatan Menyeluruh.

Hasil Ikhtiar Dengan Vivix

Setelah 3 minggu mengamalkan Vivix, beliau menghubungi ibu semula dan mengucapkan terima kasih. Syukur alhamdulillah keadaan tangannya semakin baik. Walaupun rasa kebas-kebas masih ada, beliau dah boleh mengangkat benda berat tanpa rasa sakit.

Gembira dengan perkembangan positif tersebut, beliau bercadang nak terus ambil Vivix. Semasa artikel ni di tulis, beliau dah beli lagi 2 botol Vivix.

Ikhtiar ganglion dengan Vivix

Ikhtiar ganglion dengan Vivix

Bagaimana Nak Dapatkan Vivix Shaklee?

Jika para pembaca ada masalah seperti kenalan ibu tersebut dan mahu ikhtiar dengan Vivix, jangan malu-malu untuk hubungi ibu. InsyaAllah ibu akan bantu buat penghantaran.

Zefa NorAsmara binti Jubir (Ibu Yusuf dan Maryam)
Shaklee Independent Distributor (ID 909824)
011-11537821
zefa_asmara@yahoo.com
(Visited 464 times, 1 visits today)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge